facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Odkiaľ pochádza tabouleh a prečo je tak obľúbený po celom svete

Tabouleh - osviežujúca klasika zo Stredomoria, ktorá si podmaní aj vaše chuťové poháriky

Stredomorská kuchyňa je často oslavovaná pre svoju sviežosť, jednoduchosť a zdravé ingrediencie. Medzi jej stálice patrí aj šalát tabouleh – bylinkový poklad pôvodom z Levantu, ktorý sa vďaka svojej chuti, farbám a výživovým hodnotám rozšíril do kuchýň po celom svete. Napriek tomu, že ide o tradičný pokrm, jeho obľuba stále rastie, najmä medzi tými, ktorí vyznávajú zdravý životný štýl alebo hľadajú inšpiráciu pre rastlinnú stravu.

Zatiaľ čo väčšina šalátov stojí na listoch – rímskom šaláte, poľníčku alebo napríklad špenáte – tabouleh vybočuje z radu. Jeho základom nie sú listy, ale bylinky. Veľa byliniek. Petržlen, mäta, jarná cibuľka, niekedy aj koriander – to všetko sa v ňom mieša s paradajkami, citrónovou šťavou, olivovým olejom a trochou obilnín. Výsledkom je ľahký, ale výrazný šalát, ktorý dokáže byť ako prílohou, tak samostatným jedlom.

Kde sa vzal, tu sa vzal

Tabouleh (niekedy písané aj ako tabbouleh alebo tabouli) pochádza z oblasti Levantu, kam dnes radíme napríklad Libanon, Sýriu, Jordánsko a Palestínu. V Libanone a Sýrii sa dokonca považuje za národný pokrm. Jeho história siaha až do staroveku – prvé zmienky o podobnom šaláte sa objavujú už v stredovekých arabských kuchárkach.

Napriek tomu, že sa dnes často podáva ako súčasť bohatého výberu meze (predkrmov), kedysi plnil v jedálničku oveľa dôležitejšiu úlohu – bol hlavným chodom. Vtedajšia verzia sa od dnešnej možno trochu líšila, ale základná myšlienka zostala rovnaká: využiť čerstvé sezónne suroviny, ktoré sú po ruke, a premeniť ich na niečo výnimočné.

Ako vyzerá pravý tabouleh?

V pôvodnej libanonskej verzii dominuje veľké množstvo nasekaného hladkolistého petržlenu, ktorý tvorí hlavné telo šalátu – obilniny sú skôr doplnkom. Najčastejšie sa používa jemný bulgur, ale v niektorých variantoch (najmä tých západných) narazíte aj na kuskus alebo dokonca quinoa. Tieto alternatívy sú obľúbené najmä medzi ľuďmi, ktorí hľadajú bezlepkovú variantu, alebo chcú šalát obohatiť o viac bielkovín.

Vedľa petržlenu sa pridáva čerstvá mäta, paradajky nakrájané na malé kocky, jarná cibuľka a kvalitný extra panenský olivový olej s citrónovou šťavou. Korení sa veľmi striedmo – obvykle postačí soľ a korenie. Tajomstvo tkvie v čerstvosti surovín a ich správnom pomere.

A práve v tom je zakopaný pes. V mnohých európskych alebo amerických verziách sa stáva, že je byliniek málo a bulguru veľa – výsledok potom skôr pripomína obilný šalát než autentický tabouleh. Skutočný šalát tabouleh má byť zelený, šťavnatý a voňajúci po citróne a bylinkách.

Ako pripraviť tabouleh doma?

Príprava tabouleh šalátu nie je náročná, ale vyžaduje trpezlivosť. Dôležitá je hlavne precíznosť pri krájaní. Petržlen je treba nasekať naozaj najemno, aby sa v šaláte dobre premiešal a nevytváral zhluky.

Tu je jeden z osvedčených receptov:

Recept na klasický libanonský tabouleh

Ingrediencie:

  • 2 zväzky hladkolistého petržlenu
  • 10–15 lístkov čerstvej mäty
  • 3 stredne veľké paradajky
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 lyžice jemného bulguru
  • Šťava z 1 citróna
  • 3–4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • Morská soľ, čerstvo mleté korenie

Postup:

  1. Bulgur zalejte trochou vriacej vody a nechajte zmäknúť asi 15 minút, potom zlejte prebytočnú vodu.
  2. Petržlen aj mätu dôkladne umyte, osušte a nasekajte čo najemnejšie.
  3. Paradajky nakrájajte na naozaj malé kocky – môžete ich predtým olúpať, ak chcete šalát jemnejší.
  4. Jarnú cibuľku nasekajte aj s časťou vňate.
  5. Všetky ingrediencie zmiešajte vo väčšej mise, pridajte citrónovú šťavu, olivový olej, soľ a korenie.
  6. Premiešajte a nechajte v chladničke odstáť minimálne 30 minút, ideálne hodinu.

Výsledkom je neuveriteľne svieži šalát, ktorý sa skvele hodí ako príloha ku grilovanému jedlu, pečenému falafelu alebo len tak s plátkom čerstvého chleba.

Tabouleh ako symbol zdravého životného štýlu

Nie je náhodou, že si tabouleh recept získal obľubu aj medzi zástancami zdravej výživy. Vďaka vysokému obsahu čerstvých byliniek, antioxidantov a zdravých tukov z olivového oleja predstavuje tento šalát ideálnu kombináciu chutí a výživy. Je prirodzene vegetariánsky, ľahko sa dá upraviť do vegánskej alebo bezlepkovej verzie a obsahuje málo kalórií.

Okrem toho, že je ľahký, má protizápalové účinky, podporuje trávenie a prispieva k lepšej imunite – práve vďaka vysokému obsahu vitamínu C z paradajok a citróna, vlákniny a chlorofylu z bylín. Nie je divu, že je často odporúčaný v rámci stredomorskej diéty, ktorú Svetová zdravotnícka organizácia označuje za jednu z najzdravších na svete.


Vyskúšajte naše prírodné produkty

Zaujímavý je aj kultúrny presah – v mnohých krajinách Blízkeho východu sa tabouleh šalát stáva súčasťou rodinných osláv, piknikov a sviatkov. Je to jedlo, ktoré spája – ľahké, nenáročné, ale pritom výnimočne chutné.

Variácie na klasiku

Hoci ten pravý libanonský tabouleh má presne dané zloženie, mnoho domácich kuchárov aj reštaurácií si s receptom rado pohráva. Nie je ťažké naraziť na verzie s pridanou šošovicou, granátovým jablkom, uhorkou alebo avokádom. V moderných vegánskych bistrách sa často pripravuje tabouleh s quinoou, ktorý má podobnú textúru ako bulgur, ale je bezlepkový a bohatší na bielkoviny.

Príkladom môže byť bratislavská kaviareň zameraná na rastlinnú kuchyňu, kde tabouleh servírujú s pečeným cícerovým burgerom a hummusom – ako súčasť udržateľného, nutrične vyváženého jedla. Hostia si ho pochvaľujú nielen pre chuť, ale aj pre to, ako „čisto" sa po ňom cítia.

Ako hovorí známy izraelský šéfkuchár Yotam Ottolenghi: „Dobré jedlo je vždy viac než len suroviny. Je to kultúra, emócie, zdieľanie." A tabouleh je toho krásnym dôkazom.

Napriek tomu, že sa zdá, že šalát tabouleh je jednoduchý až banálny, jeho čaro spočíva práve v zdanlivej nenápadnosti. Je to jedlo, ktoré sa nesnaží ohromiť, ale prirodzene poteší – ako letný vánok v horúcom dni. Či už ho pripravíte podľa klasického receptu, alebo zvolíte vlastnú cestu, jedno je isté: s taboulehom nikdy nešliapnete vedľa.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat