facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Tajomstvo talianskej delikatesy - vitello tonnato

V srdci talianskej kuchyne sa skrýva jedlo, ktoré na prvý pohľad môže pôsobiť nezvyčajne, ale keď ho ochutnáte, pochopíte, prečo si vydobylo miesto na stoloch po celej Európe. Vitello tonnato, alebo teľacie na tuniakovej omáčke, je jedným z tých pokrmov, ktoré buď milujete hneď napoprvé, alebo sa k nim musíte postupne prepracovať cez chuťové nuansy. Je to kombinácia, ktorá sa zdá byť nepravdepodobná – jemne varené teľacie mäso a hladká, intenzívne ochutená omáčka z tuniaka, ančovičiek a kapár. Napriek tomu práve toto zvláštne spojenie vytvára harmóniu, akú dokáže len talianska kuchyňa.

Ako vzniklo vitello tonnato?

Aj keď má vitello tonnato korene hlavne v regióne Piemont na severozápade Talianska, jeho obľuba sa šíri aj ďalej, najmä vďaka svojej osviežujúcej chuti a univerzálnosti. Tento pokrm nájdete často na jedálnych lístkoch v letných mesiacoch, pretože sa podáva studený a svojou ľahkosťou skvele sedí horúcemu počasiu. Podľa historikov siahajú jeho začiatky až do 18. storočia, keď sa v kuchyniach šľachty začalo experimentovať s kombináciou pečeného mäsa a rybích omáčok. Aj keď vtedy bol tuniak luxusnou záležitosťou, dnes si túto špecialitu môže dopriať takmer každý.

Je zaujímavé, že sa jedlo nielen rozšírilo po celom Taliansku, ale našlo si cestu aj do Južnej Ameriky, najmä do Argentíny, kde ho pozná takmer každý pod názvom „vitel toné". Tam sa stalo tradičným vianočným pokrmom, čo len potvrdzuje jeho schopnosť prispôsobiť sa rôznym kultúram a chutiam.

Čo robí vitello tonnato tak výnimočným?

Predovšetkým je to netradičná kombinácia chutí – šťavnaté teľacie mäso, varené alebo pečené do jemnosti, a omáčka, ktorá spája slanosť mora s jemnou kyslosťou citróna a kapár. Celý pokrm je potom typicky ozdobený tenkými plátkami mäsa, preliatymi hladkou omáčkou, a finálny efekt často zavŕšujú čerstvé bylinky alebo extra kapary. Výsledkom je jedlo, ktoré je síce jednoduché na pohľad, ale chuťovo úplne komplexné.

Predstavte si letný obed na tienistej terase s výhľadom na vinicu. Na stole karafa vychladeného bieleho vína, čerstvá focaccia, naložené olivy – a uprostred misa s vitello tonnato. Prvé sústo vás prekvapí – teľacie mäso je mäkké, takmer sa rozpadá pod vidličkou. Omáčka je krémová, ale nie ťažká. Slanosť tuniaka sa mieša s kyslosťou citróna a výraznou chuťou ančovičiek, zatiaľ čo kapary dodávajú ostrý kontrapunkt. Je to jedlo, ktoré má hĺbku a eleganciu, a pritom pôsobí ľahko a prirodzene.

Vitello tonnato recept - klasika, ktorá nepotrebuje skratky

Aj keď existuje mnoho variantov, klasický recept na vitello tonnato sa drží niekoľkých osvedčených pravidiel. Základom musí byť vždy kvalitný kus mladého teľacieho mäsa – ideálne sviečková alebo zadná. Mäso sa najprv jemne podusí alebo upečie s koreňovou zeleninou, prípadne aj s vínom a vývarom. Dôležité je, aby zostalo krehké a nevysušené.

Omáčka je potom samostatnou kapitolou. Pripravuje sa z konzervovaného tuniaka, obvykle v oleji, ďalej z ančovičiek, kapár, vajec a olivového oleja. V moderných verziách sa do nej pridáva aj majonéza, citrónová šťava a niekedy aj trochu horčice. Všetky suroviny sa rozmixujú do hladka, až vznikne hodvábna, ľahko pikantná omáčka so silnou rybou chuťou.

Recept v kocke:

  • 600 g teľacieho mäsa (sviečková alebo kvetová špička)
  • 1 mrkva, 1 stonka stopkového zeleru, 1 menšia cibuľa
  • 1 pohár bieleho vína (voliteľne)
  • soľ, korenie, bobkový list

Na omáčku:

  • 150 g tuniaka v oleji
  • 4-5 ančovičiek
  • 2 lyžice kapár
  • 2 žĺtky alebo majonéza (cca 100 ml)
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • šťava z polovice citróna
  • olivový olej podľa potreby

Všetky zložky omáčky sa rozmixujú do hladka a dochutia podľa potreby. Mäso sa po uvarení nechá vychladnúť, nakrája sa na veľmi tenké plátky a servíruje sa s omáčkou navrchu.

Keď sa povie "Vitello tonnato Ridi"

Možno ste pri hľadaní receptu narazili na výraz „vitello tonnato Ridi". Nejde o žiadnu zvláštnu variantu pokrmu, ale skôr o chybný prepis alebo preklad – veľmi pravdepodobne ide o zkomoleninu frázy alebo značky. V Taliansku sa jedlo skutočne volá „vitello tonnato" a žiadne oficiálne „Ridi" v súvislosti s týmto pokrmom neexistuje. Ak na nejaký podobný výraz narazíte v online recepte, je dobré si skontrolovať, odkiaľ pochádza, a radšej sa držať osvedčených zdrojov. Odporúčania ako Giallo Zafferano, La Cucina Italiana alebo Serious Eats patria medzi spoľahlivé.

Kedy a ako vitello tonnato podávať?

Tento pokrm sa najlepšie hodí ako predjedlo alebo ľahký hlavný chod, často doplnený o čerstvý zelený šalát alebo pečivo. Vďaka svojej studenej povahe je skvelým jedlom na letné pikniky, slávnostnú tabuľu alebo ako originálne pohostenie pre hostí.

V reštauráciách sa vitello tonnato niekedy podáva aj ako súčasť antipasti, kde zdieľa tanier s ďalšími špecialitami ako je prosciutto, grilovaná zelenina alebo marinované artičoky. V domácich podmienkach sa výborne hodí aj ako súčasť bufetového stola, pretože sa dá pripraviť dopredu a bez problémov vydrží v chlade niekoľko hodín.

A aké víno k tomu? Taliani obvykle volia ľahké biele víno ako je Arneis, Gavi alebo Vermentino, ktoré podčiarknu sviežosť omáčky a nezatienia jemnosť mäsa.

Kvalita surovín je základ

Jedným z tajomstiev úspechu vitello tonnato je dôraz na čerstvé a kvalitné suroviny. Teľacie mäso by malo byť jemné a bez zbytočných šliach, tuniak pokiaľ možno z udržateľného rybolovu a ančovičky kvalitné – ideálne v skle a v olivovom oleji. Rovnako ako pri väčšine tradičných receptov, platí aj tu, že menej je viac. Nie je potrebné jedlo komplikovať, ak máte po ruke dobré suroviny.

Ostatne, ako hovorí jeden z talianskych kuchárskych majstrov Massimo Bottura: „Skvelá surovina je tá, ktorá vás núti premýšľať, ako ju uctiť, nie ako ju zamaskovať."

Na záver snáď len – aj keď sa môže zdať, že vitello tonnato je skôr pre náročných gurmánov, nie je ťažké ho zaradiť do domácej kuchyne. Stačí chvíľka trpezlivosti, mixér a túžba vyskúšať niečo iné. Výsledkom bude jedlo, ktoré zostane v pamäti – a možno aj na vašom rodinnom menu.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat