facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Recept na kalerábové fašírky pre celú rodinu

Kedlubňové karbonátky ako zdravá, chutná a udržateľná voľba

Keď sa povie karbonátky, väčšina ľudí si predstaví klasickú smaženú pochúťku z mletého mäsa, podávanú so zemiakovou kašou a kyslou uhorkou. Čo keď ale existuje zdravšia a zároveň nečakane chutná alternatíva, ktorá poteší nielen vegetariánov, ale aj tých, ktorí hľadajú spôsob, ako do jedálneho lístka zaradiť viac sezónnej zeleniny? Kedlubňové karbonátky nie sú len originálnym spestrením jedálneho lístka, ale aj krokom smerom k udržateľnejšiemu vareniu a životnému štýlu.

Kedlubna je zelenina, ktorá si v českých kuchyniach stále drží svoje pevné miesto – často v podobe šalátu, polievky alebo prílohy k mäsu. Málokto však vie, že práve táto chrumkavá a jemne nasladlá buľva môže poslúžiť ako hlavná surovina pre výdatný a lahodný pokrm. Karbonátky z kedlubny kombinujú jednoduchosť prípravy s prekvapivo bohatou chuťou. A čo je najlepšie – môžu byť aj bezlepkové a vegánske.

Prečo práve kedlubňové karbonátky?

V dobe, keď sa stále viac ľudí zaujíma o rastlinnú stravu, udržateľnosť a znižovanie potravinového odpadu, je dobré hľadať inšpiráciu v tradičných aj zabudnutých receptoch s lokálnymi surovinami. Kedlubna patrí medzi tzv. „skromné" plodiny – darí sa jej v miernom pásme, nevyžaduje zložité pestovanie a je dostupná po väčšinu roka. Navyše je bohatá na vlákninu, vitamín C a antioxidanty, čo z nej robí ideálnu potravinu pre podporu imunity a trávenia.


Vyskúšajte naše prírodné produkty

Zatiaľ čo v obchode často míňame kedlubne bez povšimnutia, na farmárskych trhoch a v zeleninových debničkách od lokálnych pestovateľov zažívajú renesanciu. Ľudia si znovu pripomínajú, že aj obyčajná zelenina môže byť základom pre skvelé jedlo – stačí správny recept a trocha fantázie.

Ako na to - recept na kedlubňové karbonátky

Pripraviť si kedlubňové karbonátky doma je ľahké. Potrebujete len pár bežných surovín a chuť experimentovať. Karbonátky sa dajú pripraviť na mnoho spôsobov – pečené v rúre, smažené na panvici, alebo dokonca ako súčasť burgeru. Ideálne sú aj pre deti, ktoré často zelenine príliš nefandia – v tejto podobe jej však väčšinou podľahnú.

Základný recept na kedlubňové karbonátky

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké kedlubne
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 menší zemiak
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce (vegáni môžu nahradiť ľanovým „vajíčkom")
  • 4 lyžice ovsených vločiek alebo strúhanky
  • soľ, korenie, majorán podľa chuti
  • štipka muškátového orieška
  • olej na pečenie/smaženie

Postup:

  1. Kedlubne, mrkvu a zemiak nastrúhajte nahrubo a dajte do misy. Pridajte štipku soli, premiešajte a nechajte 10 minút odstáť, aby zelenina pustila vodu.
  2. Medzitým nakrájajte cibuľu nadrobno a pretlačte cesnak.
  3. Z nastrúhanej zmesi vymačkajte prebytočnú vodu a pridajte cibuľu s cesnakom, vajce, vločky alebo strúhanku a korenie.
  4. Všetko dôkladne premiešajte – ak je zmes príliš riedka, prisypte ešte trochu vločiek.
  5. Tvarujte menšie placky a dajte ich buď na papier na pečenie a pečte v rúre pri 180 °C asi 25 minút (v polovici otočte), alebo ich osmažte na panvici dozlata.

Kedlubňové karbonátky možno podávať so zemiakovou kašou, zeleninovým šalátom alebo ako súčasť pita chleba s jogurtovým dipom. Sú tiež ideálne ako ľahké jedlo na cesty alebo do práce – chutia výborne aj studené.

Sezónnosť a udržateľnosť na tanieri

Jedným z dôvodov, prečo sa kedlubňové karbonátky stávajú stále obľúbenejšie, je ich nenáročnosť. Pripravíte ich zo surovín, ktoré väčšinou už doma máte, a môžete do nich zužitkovať aj zeleninové zvyšky z chladničky. Tým sa znižuje množstvo vyhodeného jedla, čo je jeden z hlavných cieľov udržateľného varenia.

Navyše sezónna zelenina, ako je práve kedlubna, má nižšiu ekologickú stopu než tá dovážaná alebo pestovaná v skleníkoch. Vedeli ste napríklad, že podľa údajov FAO až tretina celosvetovo vyprodukovaného jedla príde navnivoč? Pritom práve lokálne a sezónne pripravené jedlá môžu tento trend zásadne zvrátiť.

Skvelým príkladom je mladá rodina z Brna, ktorá sa rozhodla obmedziť nákupy v supermarketoch a začala odoberať debničky od miestneho farmára. „Každý týždeň máme inú zeleninu a musíme vymýšľať nové recepty. Práve kedlubňové karbonátky boli prekvapením – jednoduché a deti ich milujú," hovorí Martina, mamička dvoch malých detí. Takýto prístup nielen podporuje miestnu ekonomiku, ale tiež učí deti vzťahu k jedlu a prírode.

Výživové benefity, ktoré potešia telo aj dušu

Kedlubna je často opomínanou ingredienciou, napriek tomu, že má mnoho čo ponúknuť. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, draslíka, vápnika a vlákniny. Je nízkokalorická a zároveň sýta, takže sa skvele hodí pri redukčných diétach alebo ako súčasť ľahkej večere. Mrkva v recepte pridáva beta-karotén a sladkosť, zatiaľ čo zemiak pomáha zmes spojiť bez nutnosti použitia lepku.

Ak chcete karbonátky ešte obohatiť, môžete pridať napríklad najemno nasekané bylinky, nastrúhaný syr alebo trochu cícerovej múky pre zvýšenie obsahu bielkovín. Fantázii sa medze nekladú – dôležité je, aby jedlo chutilo a zároveň vás nezaťažovalo.

Keď jedlo dáva zmysel

K vareniu karbonátkov z kedlubny nie je potrebné žiadne zvláštne vybavenie ani skúsenosti. Stačí chuť skúšať nové veci a otvorenosť voči inému poňatiu tradičnej kuchyne. A práve v tom spočíva kúzlo – česká kuchyňa sa nemusí vzdať chuti, aby bola zdravá, ekologická a moderná.

V dobe, keď sa stále viac hovorí o klimatických zmenách, strate biodiverzity a zodpovednom spotrebiteľstve, môže byť aj tak zdanlivo malý krok, ako je príprava obeda z kedlubny, súčasťou väčšej zmeny. Každá voľba sa počíta – a ak tá vaša vedie k jednoduchému, domácemu jedlu, ktoré nezaťažuje planétu a zároveň chutí celej rodine, potom nie je čo riešiť.

Nabudúce, keď budete stáť pri zeleninovom pulte a váhať, čo s tými veľkými, zelenými buľvami s listami, spomeňte si: kedlubňové karbonátky nie sú len recept, sú to aj postoj k jedlu a životu.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat