
Uvarte si talianske kurča cacciatore a ohromte svojich blízkych

Talianske kura cacciatore - rustikálne čaro, ktoré vonia domovom
V kuchyni je len málo receptov, ktoré v sebe spájajú jednoduchosť, sýtosť a bohatú históriu tak ako kura cacciatore. Tento tradičný taliansky pokrm, ktorého meno doslova znamená „kura na spôsob lovca", je oslavou vidieckej kuchárskej zručnosti – jedlo, ktoré vzniklo z dostupných surovín, ale chutí ako z michelinskej reštaurácie. Čo vlastne robí talianske kura cacciatore tak výnimočným a prečo si svoje miesto na stole zaslúži aj dnes?
Keď sa povie cacciatore, mnohí si vybavia sýtu, voňavú omáčku, v ktorej sa snúbia paradajky, cesnak, bylinky, niekedy aj olivy alebo kapary, a kúsky kuraťa dusené tak dlho, až sa mäso rozpadá na jazyku. Ale za touto lahodnou kombináciou chutí sa skrýva príbeh, ktorý siaha hlboko do talianskej histórie, a zároveň recept, ktorý sa výborne hodí aj do modernej ekologickejšie ladenej kuchyne.
Cacciatore - jedlo chudobných, ktoré dobylo svet
Hoci dnes nájdeme rôzne verzie po celom svete, pravé kura na spôsob cacciatore pochádza z Talianska, konkrétne z oblastí Toskánska a Umbrie. Názov „alla cacciatora" (v štýle lovca) odkazuje na jedlá, ktoré si pripravovali práve lovci – jednoducho, s tým, čo mali poruke. Hoci pôvodne išlo skôr o divinové alebo králičie mäso, postupne sa recept prispôsobil dostupnejším surovinám, ako je kuracie mäso, ktoré dnes v recepte dominuje.
Rovnako ako u iných tradičných jedál, aj tu existuje obrovské množstvo variantov. Niektorí kuchári pridávajú biele víno, iní červené – niekto pridá rozmarín, iný oregano. V niektorých regiónoch sa používajú aj huby alebo papriky. Práve táto rôznorodosť ukazuje, ako cacciatore kura dokáže prijať odlišné chute, ale pritom si zachovať svoju podstatu: výživné a poctivé jedlo, ktoré zahreje pri srdci.
A ako sa vlastne pripravuje? Základom je pomalé dusenie mäsa spolu s cibuľou, cesnakom, paradajkami a bylinkami. Pomocou dlhého varenia sa všetky chute prepoja a vytvoria komplexnú, pritom jemnú omáčku, ktorá je ideálna na podávanie s cestovinami, polentou alebo len čerstvým chlebom.
Fenomén kura cacciatore Apetit - keď rustikálna kuchyňa prenikne do mainstreamu
V posledných rokoch si kura cacciatore získalo obľubu aj medzi slovenskými milovníkmi varenia. Napríklad populárny magazín Apetit zaradil recept na talianske kura cacciatore medzi svoje osvedčené favority. Čitatelia oceňujú najmä jednoduchosť postupu a silnú, domácku chuť pokrmu. A nie je sa čomu diviť – recept spája to najlepšie z talianskej kuchyne: kvalitné suroviny, minimálne spracovanie a dôraz na prirodzenú chuť.
Príkladom môže byť príbeh Olgy z Olomouca, ktorá si recept našla práve v kuchárke od Apetitu a pripravila ho pre rodinnú oslavu. „Nikdy by som neverila, že niečo tak jednoduché môže urobiť taký dojem. Všetci si pridávali," smeje sa. Pridáva aj tip – pridať do omáčky niekoľko zelených olív a čerstvý tymián. V jednoduchosti je skutočne sila.
Čo je na talianskom kure cacciatore tak atraktívne, že sa stalo hitom nielen vo vidieckych domácnostiach, ale aj v mestských kuchyniach? Možno je to návrat ku koreňom, nostalgia po jedlách, ktoré voňajú po domove. Alebo univerzálnosť – kura cacciatore totiž môžete pripraviť ako pre večeru vo dvojici, tak ako hlavný chod slávnostného obeda.
Udržateľný recept pre dnešnú dobu
Okrem chuti však dnes čoraz viac ľudí hľadá jedlá, ktoré sú udržateľné – a práve cacciatore kura má v tomto ohľade čo ponúknuť. Vďaka tomu, že ide o jedlo z jedného hrnca, je energeticky úsporné. Navyše umožňuje spotrebovať aj menej atraktívne časti kuraťa, ako sú stehná alebo krídla, ktoré sú často cenovo výhodnejšie a zároveň chutnejšie ako prsia.
Ekologicky zmýšľajúci kuchári môžu navyše zvoliť bio kuracie mäso z etického chovu, domáce paradajky zo záhrady alebo zaváraniny bez konzervantov. Aj vývar, ktorý sa do receptu často pridáva, si možno ľahko pripraviť doma z kostí a zvyškov zeleniny. Minimalizácia odpadu a využitie lokálnych surovín tak robia z kuraťa cacciatore nielen chutné, ale aj ohľaduplné jedlo.
A čo viac – recept je veľmi flexibilný. Ak sa blíži koniec týždňa a v chladničke zostali posledné zvyšky zeleniny, môžete ich bez obáv pridať do omáčky. Mrkva, zeler, pór, cuketa – všetko sa postupne spojí do harmonického celku. Tým sa z receptu stáva aj inteligentný spôsob, ako znižiť plytvanie potravinami.
Ako pripraviť kura na spôsob cacciatore doma
Hoci nájdete mnoho variantov, nasledujúci orientačný zoznam ukazuje základné ingrediencie, ktoré budete potrebovať:
- kuracie stehná alebo štvrtky (ideálne s kosťou a kožou)
- olivový olej
- cibuľa, cesnak
- paradajky (čerstvé alebo sterilizované), prípadne paradajkové pyré
- biele alebo červené víno
- čierne olivy, kapary (voliteľné)
- bylinky: rozmarín, tymián, bobkový list
- soľ, korenie
Mäso sa najprv opečie na oleji do zlata, vyberie sa a na výpeku sa osmaží cibuľa a cesnak. Pridajú sa paradajky, víno a bylinky – a nakoniec sa kura vráti späť do panvice. Všetko sa dusí pod pokrievkou, kým mäso nezmäkne. Ako príloha sa hodí čokoľvek – polenta, cestoviny, zemiaky či kváskový chlieb. Za hodinu máte na stole jedlo, ktoré chutí ako z rúk talianskej nonny.
Prečo by kura cacciatore malo nájsť miesto aj vo vašej kuchyni
V dobe, keď varenie často podlieha módnym trendom a zložitým technikám, kura cacciatore zostáva verné svojej podstate – je to jedlo, ktoré sa varí srdcom. Nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie ani exotické ingrediencie. Stačí trpezlivosť, kvalitné suroviny a trocha času. Výsledkom je pokrm, ktorý poteší rodinu aj priateľov, ktorý vonia domovom a láka k tomu, aby ste si sadli k stolu a na chvíľu spomalili.
V rustikálnych receptoch sa často skrýva hĺbka, ktorá moderným jedlám chýba. Ako povedal slávny šéfkuchár Massimo Bottura: „Skutočné bohatstvo kuchyne nie je v luxuse, ale v pamäti, ktorú jedlo vyvoláva." Kura cacciatore je presne také – jednoduché, ale plné emócií.
Či už ho pripravíte podľa tradičného receptu z Apetitu alebo si nájdete vlastnú obmenu podľa toho, čo práve máte doma, vedzte, že ste práve objavili jedlo, ktoré vás bude sprevádzať celý život. Pretože niektoré chute skrátka nikdy nevyjdú z módy.