
Ako vybrať melón, aby ste si skutočne užili jeho sladkú chuť

Ako spoznať ten najlepší melón - tipy, ktoré vám ušetria sklamanie aj peniaze
Letná sezóna bez melóna? To si snáď ani nejde predstaviť. Horúci deň, osviežujúci plátok vychladeného vodného melóna a pocit, že leto naozaj prišlo. Lenže kto niekedy nenarazil na vodnatý, nevýrazný alebo nedozretý melón, nech hodí kockou! Výber toho správneho kúsku môže byť stávkou do lotérie – pokiaľ teda nepoznáte pár dobre fungujúcich trikov. Zistiť, ako vybrať dobrý melón, nie je žiadna mágia, ale kombinácia pozorovania, hmatu a trošky skúsenosti.
V obchodoch a na trhoch sa melóny tvária jeden ako druhý. Lesklé, tvrdé, krásne červené na reklamných fotkách. Ale realita? Občas narazíte na taký, ktorý chutí ako vlhký papier. A pretože melón si kupujete väčšinou celý, zlá voľba môže znamenať sklamanie pre celú rodinu. Dobrou správou je, že existujú overené znaky, podľa ktorých spoznáte, ako vybrať zrelý melón, ktorý bude sladký, šťavnatý a voňavý – presne taký, aký si predstavujete.
Farba a škvrna - prvé indície, že ide o zrelý kúsok
Začnime tým najdôležitejším – farbou. Nejde o sýtosť zelenej šupky, hoci aj tá hrá rolu, ale predovšetkým o tzv. poleženie – svetlú škvrnu na jednej strane melóna, kde ležal na zemi. Táto škvrna by mala byť žltá až maslovo krémová. Ak je biela alebo chýba úplne, melón pravdepodobne nebol dostatočne dlho na poli a nemal čas dozrieť. A to je problém – melón totiž po zbere už nedozrieva, takže čo si prinesiete domov, to máte.
Vedľa škvrny sa pozrite aj na farbu samotnej šupky. Zrelý melón má tmavo zelenú šupku s dobre viditeľnými pruhmi, a ak ide o tzv. tigrovaný typ, kontrast medzi svetlejšími a tmavšími časťami by mal byť výrazný. Matná šupka je ďalším plusom – príliš lesklý melón môže byť ešte nezrelý.
Zaklopte si – zvuk ako z metronómu
Možno to znie ako babská rada, ale poklep na melón je jedným z najspoľahlivejších vodítok. Keď zaklopete na zrelý melón, mal by vydávať hlboký, dutý zvuk – ako keby ste klopali na drevený bubon. Ak je zvuk skôr tlmený alebo vysoký, melón môže byť buď prezretý (a teda múčnatý), alebo naopak nedozretý.
Skúsenejší predajcovia na trhoch pokojne zaklopú za vás – a ak sa im pri tom chveje dlaň a hneď ho odporučia, často to býva dobré znamenie. Iste, trochu to pripomína šamanstvo, ale prax robí majstra. Poklep je totiž spoľahlivým indikátorom toho, čo sa deje vnútri, bez toho, aby ste museli melón prekrojiť.
Tvar, stopka a váha – ďalšie stopy k sladkému stredu
Dôležitý je aj tvar. Nepravidelne šišatý melón môže byť výsledkom nerovnomerného rastu kvôli nedostatku vody alebo živín. To nutne neznamená, že nebude chutiť, ale guľatý, symetrický tvar býva známkou vyváženej výživy a tým aj lepšej chuti. Ťažší melón býva často šťavnatejší – vezmite dva rovnako veľké a siahnite, ktorý z nich váži viac. Ten hutnejší bude pravdepodobne plnší vody a sladší.
Ak melón má stopku, môžete zistiť ďalšie informácie. Uschnutá a zatočená stopka značí, že melón bol zberaný v plnej zrelosti. Zelená alebo čerstvá stopka naopak naznačuje, že bol utrhnutý predčasne – a to je u melóna takmer rozsudok. Ako už bolo spomenuté, melón nedozrieva po zbere, takže aj keby ležal u vás doma týždeň, sladší nebude.
Pohlavie melóna - urban legend alebo pravda?
Možno ste už počuli, že existujú "mužské" a "ženské" melóny. Tie ženské majú byť guľatejšie, sladšie a s menším počtom semienok, zatiaľ čo tie mužské sú väčšie, podlhovastejšie a vodnatejšie. Tento tip nie je vedecky podložený, ale mnoho skúsených pestovateľov aj zákazníkov naň nedá dopustiť. Faktom ale je, že guľatejšie melóny bývajú často sladšie – možno práve preto táto domnienka pretrvala generácie.
Ako vybrať dobrý melón aj bez rozkrojenia
Na trhu v Českých Budějoviciach predáva každý rok v stánku melóny pán Jiří, ktorý tvrdí, že "keď melón vonia cez šupku, máte vyhrané." Vyzýva zákazníkov, aby si melón priložili k nosu a skutočne – ak je zrelý, môžete cez jeho kôru cítiť jemnú sladkú vôňu, ako keď otvoríte pohár s melónovým džemom.
Jedna zákazníčka, pani Alena, si takto vybrala melón, ktorý sa doma ukázal ako naprostý poklad. Sladký, šťavnatý, bez vláknitej štruktúry a s minimom semienok. Presne taký, kvôli ktorému sa oplatí nosiť domov päťkilový balvan.
Bio alebo konvenčný? A čo melón bez pecky?
V dnešnej dobe je stále bežnejšie voliť melóny v bio kvalite. Tie sú síce o niečo drahšie, ale často pochádzajú z menších fariem, kde sa kladie dôraz na prirodzené zrenie a menej chemických zásahov. Bio melóny navyše mávajú tenšiu šupku, čo je výhoda pri konzumácii a znamená aj menšiu záťaž pre životné prostredie pri likvidácii odpadu.
Melóny bez pecky sú praktické, ale nie vždy chutia tak sladko ako tie klasické. Bývajú krížené tak, aby zostali sterilné, čo môže mať vplyv na ich štruktúru aj chuť. Ak teda hľadáte naozaj intenzívnu melónovú chuť, radšej siahnite po peckatom origináli.
A čo robiť, ak ste si predsa len domov priniesli nezrelý melón? Bohužiaľ, veľa možností nemáte. Na rozdiel od banánov alebo avokáda sa melón nedá "dozrieť" ani v papierovom sáčku, ani na slnku. Jediné, čo môžete skúsiť, je využiť ho do smoothies alebo studených polievok, kam pridáte iné sladké ovocie.
Výber správneho melóna nie je veda, ale umenie. Keď sa naučíte čítať v znakoch, ktoré melón ponúka, odmení vás osviežujúcou odmenou, ktorá za to stojí. Či už nakupujete na trhu, v supermarkete alebo priamo od farmára, nabudúce už budete vedieť, ako vybrať ten správny. Pretože dobrý melón nie je len o náhode – je to o pozornosti.