facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Objavte tajomstvo prípravy perfektného ossobuco receptu jednoducho

Ossobuco - talianska klasika, ktorá si získala srdcia aj slovenských kuchárov

Keď sa povie „ossobuco", mnohým ľuďom sa vybaví vôňa poctivo ťahaného vývaru, jemné mäso, ktoré sa rozpadá pod vidličkou, a bohatá omáčka, ktorú si budete chcieť vytrieť do poslednej kvapky. Táto tradičná talianska špecialita pochádza z Lombardie, konkrétne z oblasti Milána, a doslova znamená „kosť s dierou“ – teda plátok mäsa s kosťou, uprostred ktorej sa skrýva maslovo jemná dreň. Práve tá je považovaná za delikatesu, na ktorú sa u ossobuca najviac tešia znalci.

V posledných rokoch zažíva ossobuco v slovenských domácnostiach renesanciu. Vďaka popularite kuchárskych programov ako Ano, šéfe! alebo Šéf na grilu sa recept na ossobuco v podaní Zdeňka Pohlreicha stal vyhľadávaným gastronomickým zážitkom. Či už sa rozhodnete pre tradičné teľacie ossobuco, alebo siahnete po dostupnejšej variante v podobe hovädzieho ossobuca, výsledok vás odmení plnou chuťou a vôňou Talianska.

Čo je vlastne ossobuco a prečo si zaslúži vašu pozornosť?

Ossobuco je zvyčajne pripravované z teľacej nožičky nakrájanej na hrubé plátky aj s kosťou. Práve kostná dreň, ktorá sa počas dlhého dusenia uvoľňuje do omáčky, dáva tomuto pokrmu jeho charakteristickú chuť a hodvábnu konzistenciu. Teľacie mäso je krehké a má jemnú chuť, ale v slovenských podmienkach býva náročnejšie na dostupnosť aj cenu. Preto mnoho kuchárov volí hovädzie ossobuco, ktoré, ak je dobre pripravené, ponúkne rovnako hlboký gurmánsky zážitok.

Alternatívne sa na tanieri môže objaviť aj hovädzí ossobuco steak, ktorý sa oproti tradičnému receptu pripravuje rýchlejšie, často na grile alebo na panvici. Tento spôsob je ideálny pre tých, ktorí milujú intenzívnu chuť hovädzieho, ale nechcú čakať niekoľko hodín na výsledok.

A prečo si práve ossobuco zaslúži čestné miesto vo vašej kuchyni? Pretože ide o pokrm, ktorý spája to najlepšie zo sveta mäsa, kostnej drene, vývaru, zeleniny a aromatických byliniek. Navyše môže byť veľmi udržateľný – využíva časti mäsa, ktoré by inak často končili prehliadané. V talianskej kuchyni totiž neexistujú „druhoradé" časti zvieraťa, len tie, ktoré potrebujú viac času a lásky.

Originálny ossobuco recept a ako ho pripraviť doma

Hoci existujú rôzne varianty, základ zostáva rovnaký: plátky mäsa s kosťou sa najprv opečú na panvici, potom sa dusia s koreňovou zeleninou, paradajkami, bielym vínom a vývarom. Klasickou súčasťou milánskeho ossobuca je tiež gremolata – zmes nasekanej petržlenovej vňate, citrónovej kôry a cesnaku, ktorá sa pridáva až na konci a dodáva pokrmu sviežosť.

Ingrediencie (na 4 porcie):

  • 4 plátky hovädzieho alebo teľacieho ossobuca (cca 3–4 cm hrubé)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • 400 g paradajok (čerstvých alebo krájaných z konzervy)
  • 500 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ, korenie
  • čerstvý tymián alebo rozmarín
  • citrónová kôra, petržlen a cesnak na gremolatu

Postup je jednoduchý, ale vyžaduje čas: mäso osolíte, okoreníte a opečiete na oleji do zlatista. Potom ho vyberiete a na výpeku restujete cibuľu, mrkvu a zeler nakrájané na malé kocky. Pridáte cesnak, víno, paradajky a vývar, vrátite mäso späť do hrnca a dusíte pod pokrievkou pri nízkej teplote minimálne dve hodiny. Na záver pridáte gremolatu a podávate s rizotom, zemiakovou kašou alebo len s kúskom čerstvého chleba.

Pre tých, ktorí túžia po inšpirácii od profesionála, je dostupný tiež ossobuco recept podľa Pohlreicha, ktorý sa drží autenticity, ale zároveň pridáva šéfkuchársku precíznosť. Pohlreich odporúča mäso pred pečením obaliť v hladkej múke, čo pomáha vytvoriť jemnú omáčku s ideálnou textúrou. Tiež zdôrazňuje dôležitosť kvalitného vývaru a trpezlivosť – „náhoda praje pripraveným, ale chuť praje tým, ktorí nespěchajú."

Ako vybrať správne mäso?

Pravé ossobuco milanese sa pripravuje z teľacieho, ale v slovenských podmienkach sa častejšie stretávame s hovädzím. Obe varianty majú svoje výhody – teľacie ossobuco je jemnejšie, rýchlejšie sa pripraví a má mäkkú kostnú dreň. Hovädzie ossobuco recept zase ponúkne robustnejšiu chuť a nižšiu cenu, a ak si vyberiete kvalitné mäso, nebude výsledok o nič horší.

V špecializovaných mäsiarstvach alebo na farmárskych trhoch možno naraziť aj na ossobuco steak, teda plátky mäsa z nožičky, ktoré sa pripravujú ako klasické steaky. Tento spôsob je síce menej tradičný, ale ponúka rýchlejšiu prípravu, napríklad pri varení na grile.

Jeden zo slovenských kuchárov, ktorý sám ossobuco pravidelne pripravuje, opísal svoju skúsenosť takto: „Keď som prvýkrát ochutnal ossobuco na dovolenke v Taliansku, hovoril som si, že nič podobné doma nedokážem. Ale potom som to skúsil – a zistil som, že stačí dobré mäso, čas a kvalitný základ. Dnes je to jedno z našich najobľúbenejších jedál."

Prečo ossobuco zapadá do moderného udržateľného varenia?

V dobe, keď sa stále viac ľudí zamýšľa nad pôvodom potravín a snahou spracovať celé zviera, sa ossobuco stáva ideálnym príkladom tzv. nose-to-tail varenia. Teda konceptu, keď sa neplytvá a využíva sa aj menej obvyklá časť mäsa. Nožička, ktorá je pre ossobuco kľúčová, by inak často končila ako surovina pre vývar. Vďaka tomuto receptu ale získava svoje právoplatné miesto na tanieri ako hviezda večera.

Navyše ossobuco dokonale zapadá do konceptu slow food – teda pomalého varenia s dôrazom na kvalitu surovín, lokálne zdroje a tradičné postupy. Hoci jeho príprava trvá niekoľko hodín, väčšinu času sa zaobíde bez zásahu kuchára. Stačí ho nechať pomaly bublat v rúre alebo na sporáku.

Vďaka tomu je ideálne napríklad na víkendový obed alebo sviatočnú večeru. Skvele sa dopĺňa s prírodne kvasenými vínami, domácimi cestovinami alebo práve rizotom alla milanese.

Tipy pre perfektné ossobuco

  • Nebojte sa experimentovať. Namiesto paradajok môžete skúsiť aj variantu bez nich – tzv. „bianco" verziu s bielym vínom, vývarom a citrónom.
  • Použite liatinový hrniec. Umožní rovnomerné varenie a udrží teplotu po celú dobu dusenia.
  • Neztraťte dreň. Počas varenia môže dreň z kosti vypadnúť – skúste mäso ponechať v hrnci kosťou hore, prípadne otvor prekryť kúskom alobalu.
  • Pripravte si gremolatu tesne pred servírovaním. Uchová si tak sviežosť a vône sa krásne rozvoňajú na rozpálenom mäse.

Kúzlo ossobuca spočíva v jednoduchosti, poctivosti a rešpekte k surovinám. Z obyčajných ingrediencií vzniká pokrm, ktorý dokáže ohromiť aj tých najnáročnejších hostí. Či už sa rozhodnete pre hovädzie ossobuco, klasické teľacie alebo modernú verziu na grile, jedno je isté – akonáhle ochutnáte, budete sa k nemu radi vracať.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat