
Recept na klasickú roštenku prináša chuť nostalgie

Klasická roštenka – recept, ktorý nevyjde z módy
Niektoré jedlá majú tú moc posunúť nás späť v čase. Už len vôňa, ktorá sa šíri z kuchyne, pripomenie nedeľné obedy u babičky, kedy sa stôl prehýbal pod poctivým českým jedlom. Jedným z týchto pokrmov je nepochybne klasická hovädzia roštenka, ktorá si aj napriek meniacim sa trendom v gastronómii drží svoje čestné miesto na tanieri. Hoci sa dnes čoraz častejšie obzeráme po vegetariánskych verziách tradičných receptov a hľadáme udržateľnejšie varianty, roštenka zostáva symbolom poctivého domáceho varenia.
Jej príprava nie je zložitá, napriek tomu vyžaduje čas a starostlivosť – a práve tieto ingrediencie robia rozdiel medzi obyčajným a výnimočným jedlom. Recept na roštenku je dôkazom toho, že aj zo zdanlivo jednoduchých surovín môže vzniknúť chuťovo bohaté jedlo, ktoré si podmaní každého milovníka českej kuchyne.
Čo vlastne znamená „roštenka"?
Slovo „roštenka" vychádza z označenia časti hovädzej kýty alebo nízkej roštenky – teda mäsa, ktoré je ideálne na dusenie. V klasickej českej kuchyni sa pod pojmom roštenka najčastejšie rozumie plátky hovädzieho mäsa dusené v omáčke so zeleninou a korením, podávané so zemiakmi, ryžou alebo knedľou. Existujú aj varianty s horčicou, slaninou alebo dokonca sterilizovanou uhorkou.
V posledných rokoch sa recept na klasickú roštenku začal znova objavovať v domácnostiach, ktoré sa snažia vrátiť k tradičným a poctivým jedlám. Nie je to jedlo rýchle, nie je ani úplne „fit", ale rozhodne má svoje miesto na stole – či už ide o víkendový obed, slávnostnú hostinu alebo len chuť pripomenúť si kuchyňu našich babičiek.
Kľúčom je kvalitné mäso a trpezlivosť
Jedným z kľúčových prvkov, na ktorých stojí dobrá roštenka, je kvalitný výber mäsa. Ideálne sú plátky z nízkej roštenky, prípadne z kýty. Mäso by malo byť dobre odležané, vláčne a s jemným tukovým mramorovaním, ktoré sa pri dusení rozplynie a dodá jedlu šťavnatosť. Ak si nie ste istí výberom, neváhajte sa poradiť v mäsiarstve – tradičné recepty si zaslúžia tradičný prístup.
Rovnako dôležitý je aj čas. Roštenka nie je jedlo, ktoré sa pripraví za dvadsať minút. Pomaly ťahané mäso spolu s cibuľou, cesnakom, horčicou, vývarom a korením vytvára omáčku, ktorá sa s každou minútou dusenia stáva intenzívnejšou a chuťovo vyváženejšou. A práve to je kúzlo roštenky – žiadne zložité techniky, len čas, trpezlivosť a poctivé suroviny.
Recept na klasickú hovädziu roštenku
Aby ste si mohli pripomenúť chuť detstva, tu je jeden z osvedčených receptov, ktorý funguje po generácie:
Ingrediencie
- 800 g hovädzej roštenky alebo kýty
- 2 väčšie cibuľe
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica plnotučnej horčice
- 1 lyžica hladkej múky (voliteľne na zahustenie)
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- soľ, korenie, bobkový list, nové korenie
- olej alebo masť na opekanie
Postup
Mäso nakrájajte na plátky, ľahko naklepte, osoľte a okoreňte. V hrnci rozohrejte tuk a mäso krátko opečte z oboch strán dozlata, potom ho dajte stranou. Na výpeku orestujte na drobno nakrájanú cibuľu do zlatista, pridajte cesnak a papriku, krátko orestujte. Vráťte mäso späť do hrnca, pridajte horčicu, bobkový list, nové korenie a zalejte vývarom tak, aby bolo mäso takmer ponorené. Prikryte a duste na miernom ohni zhruba 1,5 až 2 hodiny, kým nebude mäso mäkké.
Na záver môžete omáčku ľahko zahustiť múkou rozmiešanou v troške vody. Nechajte ešte pár minút prevariť, dochuťte soľou a korením podľa potreby.
Tradične sa roštenka podáva s ryžou, zemiakmi alebo knedľou, ale rovnako dobre chutí aj s celozrnnými cestovinami alebo pšeno, ak hľadáte zdravšiu variantu.
Roštenka v modernom poňatí? Dá sa to aj udržateľne
Zaujímavým trendom posledných rokov je snaha uchovať tradičné chute, ale pritom premýšľať o ich ekologickom dopade. Chov hovädzieho dobytka má výrazný vplyv na životné prostredie, preto mnohé domácnosti hľadajú alternatívy – či už v podobe rastlinných náhrad alebo vo výbere mäsa z ekologických fariem.
Napríklad existuje varianta, kedy sa miesto hovädzieho použije tempeh alebo pečený zeler, ktorý sa dusí v podobnej omáčke, ako je tá z klasickej roštenky. Chuť samozrejme nie je identická, ale štruktúra a celkový dojem sú prekvapivo blízko. Pre tých, ktorí chcú zachovať chuťový zážitok a pritom obmedziť spotrebu mäsa, je to veľmi zaujímavá cesta.
Ďalšou možnosťou je jednoducho kupovať mäso z overených bio fariem, kde sa dbá na etický prístup k chovu zvierat a udržateľnejší prevádzku. Áno, je to drahšie, ale ak sa roštenka pripravuje len výnimočne, stojí za to investovať do kvality.
Pamätáte na ten pocit, keď sa omáčka vsiakne do knedle?
Jedlo má schopnosť vyvolávať emócie, spomienky a príbehy. Roštenka nie je len pokrm, je to súčasť českej kulinárskej identity, ktorá spája generácie. Kto by si nespomenul na nedeľné obedy, kedy sa kuchyňou niesla vôňa duseného mäsa, babička stála pri sporáku a na tanieri sa ligotala hnedá omáčka? Práve tieto momenty robia recepty nesmrteľnými.
Keď sa dnes v kuchyni pripravuje roštenka, zďaleka nejde len o zasýtenie žalúdka. Je to rituál – pomalý, pokojný, starostlivý. A aj keď sa dnes čoraz častejšie hovorí o rýchlom varení, meal-prep boxoch a nízkokalorických receptoch, niektoré klasiky jednoducho majú právo zostať, aké sú.
Ako hovorí známy šéfkuchár a propagátor českej kuchyne Roman Vaněk: „Keď jedlu venujeme čas a lásku, vráti nám to v chuti." A u roštenky to platí dvojnásobne.
Takže keď budete nabudúce premýšľať, čo uvariť na nedeľu – prečo neskúsiť práve klasickú roštenku? Možno vám pripomenie, že najlepšie jedlá nie sú tie najmodernejšie, ale tie, ktoré v sebe nesú kúsok domova.