facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Objavte čaro derunov, zemiakových placiek plných chuti a tradície

Ukrajinské deruny - zemiakové placky s dušou tradície aj modernej kuchyne

Vôňa čerstvo smažených zemiakov, chrumkavý okraj a hebké cesto vo vnútri – máloktoré jedlo v kuchyni navodí takú intenzívnu domácu atmosféru ako práve zemiakové placky. Možno ich poznáte pod týmto českým názvom, ale na Ukrajine by vám ponúkli deruny. Tento pokrm, ktorý si získava srdcia gurmánov naprieč Európou, má za sebou bohatú históriu aj neuveriteľne variabilnú podobu. Deruny nie sú len jedlom – sú symbolom pohostinnosti, kreativity a udržateľnosti v kuchyni.

A čo viac – chuťovo dokážu konkurovať aj tým najvyberanejším kulinárskym špecialitám. Vďaka jednoduchým surovinám a ľahkej príprave si ich môžete dopriať pokojne dnes večer. Deruny recept pritom nezahŕňa žiadne ťažko dostupné ingrediencie, ale napriek tomu má výsledný pokrm charakter a šmrnc.

Odkiaľ deruny pochádzajú a prečo si zaslúžia vašu pozornosť

Pôvod pokrmu siaha hlboko do ukrajinskej dedinskej kuchyne, kde boli zemiaky základom jedálneho lístka. Názov "deruny" pochádza od slovesa "derty" – teda trhať alebo strúhať. To priamo odkazuje na prípravu cesta, keď sa zemiaky strúhajú najemno. Podobný pokrm nájdeme aj v susedných štátoch – v Poľsku sa mu hovorí placki ziemniaczane, v Bielorusku draniki. Ale práve ukrajinské deruny si uchovali svoju špecifickú chuť aj textúru vďaka pridaniu cibule, cesnaku, niekedy aj kyslej smotany alebo byliniek.

Zatiaľ čo v českej kuchyni sa zemiakové placky často pripravujú s majoránom a údeným mäsom, ukrajinské deruny sú stávkou na jednoduchosť: zemiaky, vajcia, cibuľa, múka, soľ a korenie. To všetko sa spojí do kompaktnej zmesi a smaží sa na panvici do zlata. Výsledkom je jemný pokrm s chrumkavým povrchom, ktorý sa skvele hodí nielen ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha alebo teplá desiata.

Čo robí tento pokrm výnimočným v kontexte udržateľnej kuchyne, je aj to, že využíva suroviny, ktoré má doma väčšina z nás. Nevyžaduje luxusné ingrediencie, a napriek tomu ponúka plnohodnotný zážitok. Recept na deruny je tak ideálnym príkladom tzv. jednoduchého luxusu, ktorý má svoje korene v tradícii, ale dokonale zapadá aj do moderného životného štýlu.

Ako pripraviť tradičné deruny

Na prvý pohľad môže príprava derunov pripomínať české zemiakové placky, ale detaily robia rozdiel. Pripravte si:

  • 6–8 stredných zemiakov (ideálne typu C – varný typ na kašu)
  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 vajce
  • 2–3 lyžice hladkej múky (možno aj špaldovej)
  • soľ a korenie podľa chuti
  • slnečnicový olej na smaženie
  • voliteľne cesnak, kyslá smotana, nasekaný kôpor

Zemiaky ošúpte a nastrúhajte najemno. Rovnako tak nastrúhajte alebo nadrobno nakrájajte cibuľu. Zmiešajte s vajcom, múkou, soľou a korením. Ak máte radi výraznejšiu chuť, pridajte aj jeden pretlačený strúčik cesnaku. Zmes by mala byť hustá, ale vláčna – doslova sa rozprestrie po panvici. Na rozpálenom oleji potom smažte malé placky z oboch strán do zlata, približne 3–4 minúty na každej strane.

Tradične sa podávajú s kyslou smotanou a nasekanými bylinkami. V niektorých oblastiach Ukrajiny sa deruny dokonca polievajú smotanovo-cesnakovou omáčkou alebo sa zapekajú v rúre s hubovým ragú. Táto univerzálnosť je jedným z dôvodov, prečo sa deruny stávajú obľúbeným jedlom aj mimo Ukrajinu.

Moderné variácie a zdravšie náhrady

Pre tých, ktorí sa stravujú zdravšie alebo hľadajú alternatívy k smaženým jedlám, existuje rad úprav, ktoré zachovajú chuť a zároveň pokrm odľahčia. Deruny možno bez problémov pripraviť aj v rúre, kde sa pečú na papieri na pečenie ľahko potretom olejom. Výsledkom sú stále chrumkavé, ale menej mastné placky. Ďalšou možnosťou je použitie rastlinných vajec či bezlepkovej múky, čím sa recept stáva vhodným aj pre vegánov alebo celiatikov.

Namiesto klasických zemiakov možno do cesta pridať aj nastrúhanú cuketu, batáty alebo dokonca červenú repu, čo dodá nielen výraznejšiu chuť, ale aj krásnu farbu. V modernej kuchyni sa deruny stále častejšie objavujú aj ako súčasť vegetariánskych alebo vegánskych tanierov v bistrách a reštauráciách zameraných na udržateľný spôsob stravovania.

Jedným z príkladov, ako sa tento tradičný pokrm dostáva do nového kontextu, je príbeh ukrajinskej rodiny, ktorá sa po príchode do Česka rozhodla otvoriť malé bistro. Práve deruny sa stali jedným z ich najpredávanejších jedál. „Ľudia boli prekvapení, že chutia podobne ako naše zemiakové placky, ale pritom sú jemnejšie a ľahšie. Mnohí sa pýtali na recept a začali si ich pripravovať doma," rozpráva majiteľka podniku.

Deruny a ich miesto v sezónnej kuchyni

Jednou z veľkých výhod derunov je ich sezónnosť. V zime, keď sú zemiaky bežne dostupné a lacné, sa stávajú ideálnym jedlom na zahriatie. Ich kombinácia s koreňovou zeleninou alebo hubami umožňuje vytvoriť rozmanité variácie bez nutnosti dovážať exotické plodiny. Aj na jar alebo v lete možno zemiakové placky doplniť napríklad o čerstvý špenát, rukolu alebo jarnú cibuľku. Spojenie s miestnymi surovinami nielen zvýši výživovú hodnotu jedla, ale aj jeho ekologickú stopu výrazne zníži.

Deruny navyše krásne fungujú aj ako spôsob, ako zužitkovať zvyšky – napríklad nastrúhané zvyšky zeleniny, ktoré by inak skončili v koši. To je presne ten typ varenia, ktorý podporuje zero waste prístup a pomáha viesť domácnosť udržateľnejším smerom. V dnešnej dobe, keď je tlak na šetrnosť k prírode stále väčší, sú takéto recepty malým, ale dôležitým krokom k zodpovednejšiemu životnému štýlu.

Deruny ako symbol domova a spolupatričnosti

Zvlášť v posledných rokoch, keď sa ľudia viac obracajú ku koreňom a hľadajú istotu v tradícii, začínajú opäť objavovať čaro jednoduchých jedál. Deruny sa tak stávajú nielen kulinárskym zážitkom, ale aj emocionálnym spojivom s minulosťou. V mnohých ukrajinských rodinách sa deruny pripravujú v nedeľu, počas sviatkov alebo pri rodinných stretnutiach. Ich príprava býva zdieľaným rituálom, do ktorého sa zapája viac generácií.

A práve v tom spočíva ich sila – nie je to len pokrm, ale pripomienka chvíľ strávených spolu. Keď sa z panvice šíri vôňa smažených derunov, spravidla to znamená, že sa chystá niečo viac ako len večera. Možno práve preto si deruny nachádzajú cestu aj do slovenských domácností, ktoré oceňujú kombináciu známeho a nového, tradície a jednoduchosti.

Tak až budete nabudúce premýšľať, čo rýchleho, lacného a zároveň poctivého uvariť, skúste si spomenúť na deruny. Možno zistíte, že práve tento pokrm spojí vaše chute s inou kultúrou viac, než by ste čakali – a ešte rozvonia celú kuchyňu.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat