facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Pastrami sendvič ako ikona, ktorá dobýva slovenské stoly

Pastrami sendvič - lahôdka, ktorá si našla miesto aj v slovenských kuchyniach

Predstavte si kombináciu šťavnatého mäsa, voňavého korenia, chrumkavého chleba a horčice, ktorá vás prenesie do newyorského bistra behom jedinej minúty. Pastrami sendvič už dávno nie je len špecialitou za oceánom – nachádza si stále viac priaznivcov aj na Slovensku. Čo presne sa skrýva pod týmto názvom, ako vznikol, prečo si získal obľubu a ako si ho môžete pripraviť doma? Pozrime sa na túto delikatesu zblízka.

Čo je to pastrami? Kúsok histórie v každom súste

Slovo "pastrami" pravdepodobne pochádza z rumunského „pastramă", čo znamená „nakladať" alebo „konzervovať". Do Ameriky sa tento spôsob spracovania mäsa dostal so židovskými prisťahovalcami z východnej Európy koncom 19. storočia. Najčastejšie sa používalo hovädzie mäso, obvykle spodný hrudník, ktoré sa najprv naložilo v korenenom náleve a potom sa údilo a dusilo.

Tento proces mal praktický význam – predĺžiť trvanlivosť mäsa v časoch, keď nebola chladnička samozrejmosťou. Ale ako už to býva, chuť predčila pôvodný zámer. Prvý známy pastrami sendvič sa údajne podával v New Yorku roku 1887 a odvtedy sa stal ikonou americkej gastronómie, predovšetkým v židovských delikatesách.

Sendvič s pastrami v slovenskom kontexte

Na Slovensku sa síce ten pravý delikatesný sendvič s pastrami dlho nevyskytoval, ale v posledných rokoch zaznamenávame nárast záujmu o kvalitný street food aj domáce experimenty. Mnohé podniky v Bratislave, Košiciach a ďalších mestách začali ponúkať verziu tohto amerického klasika. Ale nie je nad to si ho pripraviť doma – a práve tu sa dostávame k jednej z najčastejších otázok:

Ako si urobiť pastrami sendvič doma? Dobrá správa je, že aj keď pravé pastrami vyžaduje niekoľkodňovú prípravu, existujú zjednodušené recepty, ktoré zvládnete aj bez údiarne. Stačí trochu trpezlivosti a kvalitné suroviny.

Pastrami sendvič recept pre domácu kuchyňu

Najprv budete potrebovať mäso. Tradične sa používa hovädzí hrudník, ale v domácich podmienkach možno použiť aj váleček alebo roštenec. Kľúčom je nálev a korenená krusta.

Ingrediencie:

  • 1,5 kg hovädzieho hrudníka (bravčové alebo morčacie varianty sú možné, ale neautentické)
  • 2 l vody
  • 150 g soli
  • 100 g cukru
  • 3 lyžice čierneho korenia (celý)
  • 2 lyžice koriandra (celý)
  • 1 lyžička klinčekov
  • 1 lyžička nového korenia
  • 3 bobkové listy
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 lyžička papriky
  • 1 lyžička chilli (voliteľne)

Mäso sa naloží do nálevu na 5–7 dní, ideálne v uzatvárateľnej nádobe v chladničke. Potom sa pečie zakryté pri nízkej teplote (cca 130 °C) niekoľko hodín, až je krásne mäkké. Nakoniec sa krátko ogriluje alebo upečie odkryté pre vytvorenie kôrčičky.

A čo chlieb a prílohy? Tradične sa používa ražný alebo kváskový chlieb, dijonská horčica, kyslé uhorky a niekedy aj kyslá kapusta. V New Yorku dostanete pastrami medzi dva plátky chleba takmer bez ničoho ďalšieho – chuť mäsa má byť v hlavnej úlohe. Na Slovensku ale radi pridáme aj plátok syra, nakladanú cibuľu alebo chrumkavý ľadový šalát.

Jedna mladá rodina z Bratislavy začala pravidelne pripravovať pastrami sendviče na víkend ako alternatívu ku klasickému obedu – a dnes majú dokonca malý stánok na farmárskych trhoch. „Nechceli sme kupovať fastfood, ale zároveň sme chceli niečo, čo chutí inak ako sviečková alebo guláš. Pastrami bola ideálna kombinácia – domáce, ale výnimočné," hovorí otec troch detí, ktorý mäso pripravuje podľa vlastného receptu.

Prečo pastrami chutí tak výnimočne?

Pri prvom súste si väčšina ľudí uvedomí niečo zvláštne – pastrami nie je len „ďalšia údenina". Je to vrstvená chuťová skúsenosť. Nakladanie dodá mäsu hĺbku, údenie a korenie zvýraznia aromatické tóny a pomalé pečenie dodáva jemnosť. Výrazný rozdiel oproti bežnej šunke či bravčovému je v intenzite chuti a zároveň v jemnosti textúry. Niet divu, že sa pastrami sendvič často objavuje na zozname najlepších sendvičov všetkých čias podľa rôznych gastronomických magazínov.

Podľa známeho foodkritika Davida Lebovitza je dobrý pastrami sendvič „ako dekadentné objatie, ktoré potrebujete po dlhom dni". A práve to robí z tejto klasiky niečo viac ako len rýchle jedlo.

Pastrami sendvič dnes

V dobe, keď sa ľudia viac zaujímajú o pôvod jedla, spôsob prípravy a etické aspekty gastronómie, sa aj pastrami zaraďuje do kontextu takzvanej slow food kultúry. Sendvič z pastrami nie je len rýchly obed – je to výsledok trpezlivosti, remesla a úcty k surovinám.

Rastúca ponuka kvalitného mäsa od lokálnych farmárov, dostupnosť korenia a online recepty umožňujú každému vyskúšať si tento kulinársky zážitok doma. Či už sa rozhodnete pre tradičnú variantu alebo vytvoríte vlastnú verziu s vegánskou náhradou, princíp zostáva rovnaký: vyváženosť, vrstvenie chutí a poctivá príprava.

Je to práve ten moment, keď vytiahnete čerstvo upečený chlieb, natriete ho horčicou, pridáte plátky šťavnatého pastrami, možno trochu kapusty alebo uhorku – a viete, že nejde len o sendvič. Je to príbeh, ktorý si rozprávate cez jedlo. A ako každý správny príbeh, aj tento stojí za zdieľanie.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat